1 juni 2014Juni chipmaand
Traditiegetrouw staat juni ook dit jaar weer in het teken van het chippen en registreren van huisdieren.

In deze actiemaand wordt door verschillende dierenbelangenorganisaties extra aandacht

geschonken aan het belang hiervan.


Jaarlijks belanden veel huisdieren in het asiel, omdat de eigenaar niet te achterhalen is. En dat terwijl een dier dat gechipt is en geregistreerd staat, gemakkelijk en snel te herenigingen is met zijn baas. Met name katten zijn in verhouding tot honden nog te weinig gechipt.

Vandaar de slogan van de Chipmaand: ‘Laat mij chippen en registreren!’ Als actiemaand is juni gekozen, omdat deze vooraf gaat aan de vakantieperiode, een periode waarin veel verontruste eigenaren hun huisdier als vermist opgeven.


Chippen én registreren


Een chip is een minuscuul klein buisje, ter grootte van een rijstkorrel, waarin een microchip zit. Elke chip bevat een uniek nummer en wordt met een naald onder de huid van een dier aangebracht. Het plaatsen van de chip is vrijwel altijd pijnloos. Dierenartsen, dierenasielen, -ambulances en andere organisaties die veel met dieren te maken hebben, beschikken over zogenaamde chip-scanners. Hiermee kan het chipnummer van de chip – die overigens levenslang meegaat – worden afgelezen. Door het chipnummer in te voeren in een databank, komen de gegevens van de eigenaar in beeld. Maar dan moet de eigenaar zich natuurlijk wel in een databank hebben geregistreerd!

Er lopen nog veel huisdieren rond die wel gechipt zijn, maar niet geregistreerd staan. Op die manier heeft een chip natuurlijk geen enkele waarde. Is uw huisdier gechipt en wilt u checken of uw dier met de juiste gegevens geregistreerd staat? Toets dan het chipnummer in op www.ndg.nl.
Chip en registratie verplicht voor honden


Waarom een verplichting?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft het ministerie van Economische Zaken besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

  1. Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.

  2. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen  (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijvoorbeeld voor vakantie).


Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.


Actie


De hele maand juni kunt U Uw, huisdier laten chippen voor 17.50 euro incl.


Meer informatie kunt U vinden op www.chipjedier.nl


De chipmaand is een initiatief van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren en wordt mede mogelijk gemaakt door Royal Canin, Holland Dier Identiteit, Eukanuba, Proteq Dier & Zorg en Virbac.De hele maand juni
het chippen van uw huisdier voor:

  € 17.50
     incl.