Waarom chippen

Het registreren van uw huisdier dmv een chip is van groot belang bij het zoek raken van uw huisdier.
Ook als u een huisdier heeft wat goed luistert zijn er genoeg scenario’s te bedenken waardoor uw huisdier zoek  kan raken. Vooral als u op vakantie bent is het vaak moeilijk voor uw huisdier om de weg weer terug te vinden.
Ook wordt een chip gebruikt ter indentificatie van het dier. Specifieke indentificatie is bijvoorbeeld nodig bij
het maken van officiële röntgen foto’s,  sportwedstrijden, honden-,katten-,en paardenpaspoort.

Fokkers zijn verplicht hun pups te chippen voor de 7e week en de pups moeten voor hun 8e levensweek ook geregistreerd zijn.

Hoe ziet een chip eruit?

De chip bevind zich in een klein staafje (transponder), ter grootte van de kop van een lucifer. Het staafje is omgeven door bioglas dat afstoting voorkomt en vergroeiing met de weefsels bevordert. In de chip bevindt zich een code die met een speciaal apparaat kan worden afgelezen, omdat in het staafje naast de chip ook een antenne is verwerkt. De code kan slechts eenmaal worden uitgegeven met als resultaat dat elke chip uniek is. De transponder heeft een onbeperkte levensduur, omdat er geen batterij inzit; het wordt geactiveerd door het afleesapparaat.

Hoe gaat chippen in zijn werk?

De chip wordt met een holle naald onder de huid van uw huisdier geplaatst. De plaats hiervoor is voor het linkerschouderblad bij honden en katten Bij paarden wordt de chip ingebracht in de halsspier.