Ontwormen is noodzakelijk, omdat een aantal soorten wormen, een bedreiging vormen voor de gezondheid van mens en dier. Besmetting van de hond met wormen kan zoveel mogelijk worden voorkomen door de dieren te ontwormen volgens een strikt schema. Gebruik voor het ontwormen een middel met een brede werking, zodat meerdere soorten wormen worden bestreden.

Ontwormen van een pup:
Een pup wordt al in de baarmoeder besmet met wormen. En komt dus met wormen besmet ter wereld. Later worden ze besmet via de moedermelk, en weer later door het oplikken van wormeitjes. Daarom is het belangrijk pups meerder malen te ontwormen

  1. Bij de fokker op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. (ook het moederdier)

  2. daarna op op de leeftijd van 3, 4, 5, en 6 maanden

De assistentes kunnen u adviseren welk wormmiddel u het beste kan gebruiken.

Ontwormen van een volwassen hond:

  • Volwassen dieren moet u minstens 4 x per jaar ontwormen.

Het is belangrijk om alle dieren in het huis gelijktijdig te ontwormen.
De assistentes kunnen u adviseren welk wormmiddel u het beste kan gebruiken.

Algemene informatie over de verschillende soorten wormen:
Ondanks alle kennis en moderne medicijnen zijn er nog steeds erg veel dieren besmet met wormen. En een aantal van deze wormen zijn ook gevaarlijk voor de mens (zoönose). Het merendeel van deze infecties wordt niet herkend.

De Spoelworm (Toxocara)
In sommige gebieden hebben 23% van de mensen antistoffen tegen Toxocara (de spoelworm) in het bloed, wat wijst op een intensief contact met de spoelworm. Geschat wordt dat er jaarlijks 3 tot 6 miljoen mensen te maken hebben met in het lichaam rondtrekkende larven van de spoelworm Toxocara, afkomstig van hond en kat, met tienduizend gevallen die tot ziekte leiden.

De volwassen worm Toxocara leeft in de darm van hond en kat en legt daar de eitjes, tot 200.000 per dag! De eieren komen met de ontlasting naar buiten. Na een rijpingsperiode van 2 weken zijn ze besmettelijk voor de mens. Vooral kinderen die buiten spelen in zandbakken en volwassenen die graag tuinieren, zonder op tijd de handen te wassen, lopen het grootste risico. Zelfs in potgrond en compost zijn eitjes gevonden.

Een goede persoonlijke hygiëne, het opruimen van de ontlasting van huisdieren om de infectiedruk in de omgeving te verminderen, en kinderen niet blootstellen aan een besmette omgeving zijn de belangrijkste preventieve maatregelen. De kans dat een mens besmet raakt door aaien van een hond of kat wordt als nihil beschouwd en niet van betekenis.

Na opname van de besmettelijke eitjes komen in de maag de larven vrij, die een trektocht door het lichaam gaan maken en vervolgens in een ruststadium overgaan. In de meeste gevallen merkt de gastheer (mens of dier) hier niets van, bij ernstiger infecties wel door aantasting van de organen waar de larven doorheen trekken, zoals vage buikklachten bij kinderen.

Zo komt de larve,

in uitzonderlijke gevallen, ook terecht in het oog.

Recente informatie wijst erop dat tot wel 10 van de 100.000 kinderen hiermee te maken kan krijgen. De diagnose zal echter in veel gevallen door onbekendheid in combinatie met het vage klachtenbeeld gemist worden.

Na een infectie met spoelwormen wordt weerstand opgebouwd. Oudere dieren hebben dus minder wormen “aan boord” dan dieren onder de leeftijd van één jaar.

Gaat u op vakantie met uw hond naar Zuid- of Midden-Europa, dan kan uw hond daar gemakkelijk een infectie oplopen met een meer “exotische” worm. Ontworm uw hond als u terug bent van vakantie, en herhaal dat een maand later.

Haakwormen (Ancylostoma)
Komen voor in subtropische gebieden (Zuid-Europa). Larven dringen via de huid naar binnen. De volwassen worm leeft in de dunne darm. Bloederige diarree en bloedarmoede kunnen het gevolg zijn.

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis)
Komt voor bij de vos in grote delen van Midden-Europa. De hond wordt besmet na het vangen en opeten van besmette knaagdieren. Dat geeft zelden of nooit problemen. Maar de mens kan vervolgens weer als tussengastheer optreden: na opname van eitjes kunnen onvolgroeide stadia een aandoening van de lever en de longen veroorzaken. Na verblijf in een besmet gebied is het raadzaam uw hond te ontwormen met een middel wat goed werkt tegen de vossenlintworm, zoals Milbemax.

De hartworm (Dirofilaria immitis)
Komt voor in Zuid-Europa, vooral rondom de Middellandse Zee, en wordt overgebracht door steken van besmette muggen. De volwassen wormen leven in de longslagader, en zijn dan niet meer te bestrijden. Infecties moeten we dus zien te voorkomen door preventieve behandelingen: de larven worden dan gedood voordat ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen.