Snijtanden en kiezen groeien bij konijnen en cavia’s continu door. Het idee is dat deze vanzelf afslijten door hun constante knaagwerk.

Pijnlijke situaties
Soms gaat hierin iets mis en dan slijten de tanden en kiezen niet zoals het hoort. Daardoor ontstaan er pijnlijke haken op kiezen of ‘olifants-tanden’.

Oorzaken
De problemen kunnen te maken hebben met een verkeerde stand van tanden of kiezen ,ziekte of voedingsfouten. Dit kan tot gevolg hebben dat het dier uiteindelijk niet meer kan eten.

Mogelijke oplossingen zijn:

  1. Het bijslijpen van de snijtanden. Dit heeft de voorkeur boven knippen, omdat knippen scheuren kan geven in de lengterichting van de tand. Dat geeft het risico op ontstaan van een wortelabces.

  2. Het weghalen van ‘haken’ op de kiezen onder narcose.

  3. Het verwijderen van de snijtanden onder narcose.

Konijn of cavia gaat slechter eten? 
Als uw konijn niet goed eet en als uw cavia opvallende ‘proppen’ voedsel vormt en deze niet doorslikt, laat dan snel één van onze dierenartsen naar het gebit van uw dier kijken. Als daar iets mis is, wordt eten onmogelijk. Helaas geven cavia’s en konijnen pas heel laat aan dat er iets mis is!

Gebitsproblemen bij de cavia
Als de kiezen van een cavia niet goed afslijten, dan kunnen de kiezen zo naar elkaar toegroeien dat er een ‘kies-brug’ ontstaat die over de tong groeit.
De tong komt dan vast te zitten onder deze brug, waardoor het doorslikken van voedsel steeds moeilijker wordt. Het vormen van proppen voedsel is dan ook een van de kenmerken die opvalt.
De oplossing is het slijpen van de kiezen onder narcose.